BloguBurime LigjoreDita Botërore e Pronësisë Intelektuale: Inovacioni për Një të Ardhme më të Mirë

April 26, 20220
http://blog.legit.al/wp-content/uploads/2022/04/Blue-Abstract-Sky-World-Intellectual-Property-Day-Social-Media-Graphic-1.png

Dita Botërore e Pronësisë Intelektuale festohet çdo 26 prill për të kujtuar rolin e pronësisë intelektuale në nxitjen e inovacionit dhe kreativitetit.

Këtë vit, Dita Botërore e Pronësisë Intelektuale 2022 ka në fokus inovacionin dhe të rinjtë, si premisa për një të ardhme më të mirë.

 

Konteksti historik

 

Organizata Botërore e Pronësisë Intelektuale (WIPO), një agjenci e specializuar dhe vetëfinancuar e Kombeve të Bashkuara, përgjegjëse për zhvillimin e një sistemi të balancuar dhe gjithëpërfshirës të pronësisë intelektuale, caktoi datën 26 prill si Ditën Botërore të Pronësisë Intelektuale në vitin 2000.

Kjo datë shënon përvjetorin e hyrjes në fuqi të Konventës së Organizatës Botërore të Pronësisë Intelektuale në vitin 1970. Konventa synon (ende) të minimizojë hendekun midis pronësisë intelektuale si koncept – në biznes dhe ligj – dhe rëndësisë faktike që ka mbrojtja e saj.

 

Rëndësia e kësaj dite

 

Rëndësinë e kësaj dite mund ta kuptosh më mirë nëpërmjet postimeve tona në Blog.

 

Për ta përmbyllur

 

Themeluesit e startup-eve nuk duhet ta anashkalojnë mbrojtjen e pronësisë intelektuale. Marka dhe produkti i tyre mund të kenë rritje eksponenciale nëpërmjet saj.

Sipas Dr. Endri Dibra, CEO i Arbrea Labs, një startup i industrisë së AI (Inteligjencës Artificiale) dhe AR (Realitetit të Augmentuar), mbrojtja e pronësisë intelektuale ishte e rëndësishme në suksesin e tyre. 

“Regjistrimi i patentave për shpikjet shkencore, dhe i të gjithë elementëve të tjerë të pronësisë intelektuale ka pasur rendësi të veçantë dhe na ka ndihmuar të krijojmë më tepër besueshmëri te investitorët dhe partnerët me të cilët ne bashkëpunojmë. Gjithashtu, patentimi ka qenë një nga proceset që na ka diferencuar nga konkurrentët në treg.”

– Dr. Endri Dibra, CEO i Arbrea Labs

Keni nevojë për informacion shtesë?

 

Shkarkoni falas guidën tonë elektronike “Gati për Startup” për të thelluar njohuritë tuaja mbi Pronësinë Intelektuale dhe rënëdsisë së saj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

http://blog.legit.al/wp-content/uploads/2020/12/logit-white-red-icon.png
Tirana, Albania & Pristina, Kosovo
+ 355 69 634 0059
info@legit.al

Follow us:

STAY INFORMED

Subscribe


Legit.al. Calls may be recorded for quality and training purposes.

Copyright © Legit 2020