BlogBloguBurime LigjoreNdërrmarrësi & TregtiPronësia Intelektuale: Një Histori Italiane që Vjen Aromë Kafeje

November 23, 20220
http://blog.legit.al/wp-content/uploads/2022/11/Pronesia-Intelektuale.png

Ne nuk jemi ekspertë të aromave, ama mund ta dallojmë me kilometra larg ekspresin perfekt – mjaftueshëm të hidhur dhe pak të karamelizuar.

Meqë ra fjala, gëzuar ditën e ekspresit! (Amerikanë, gëzuar ditën kombëtare të ekspresit!)

Ekspertët e fushës numërojnë me dhjetëra aroma dhe shije kafeje. Megjithatë, ky nuk ishte qëllimi kryesor i Luigi Bezzera-s (njeriu që shpiku aparatin e parë të kafesë).

Në vitin 1901, Z. Bezzera bëri shpikjen e të gjitha kohërave (sipas kafe-dashësve): aparatin e kafesë!

Çfarë bëri ai me shpikjen e tij?

 

Makineria e Bezzera-s demonstroi një hap shpikës, të dobishëm për aplikim industrial – ku falë shtimit të presionit të avullit në procesin e bërjes së kafesë prodhohej një shije kafeje më e fortë – kështuqë ai e patentoi atë. (Ashtu siç duhet të bëjë çdo shpikës!)

Elementë që shpikja juaj duhet të ketë për t’u patentuar:

 

  • Të jetë një produkt ose një proces
  • Të ofrojë një zgjidhje në fushën e teknologjisë
  • Të demonstrojë risi, hap shpikës dhe të jetë e dobishme për aplikim industrial
Tani kthehemi te tema jonë: Çfarë ndodhi me shpikjen e Z. Bezzera?

 

Ai ia shiti patentën z. Desidero Pavioni, i cili krijoi aparatin “Makineria Ideale” – ose ndryshe, aparatin e parë të ekspresit, që hyri në prodhim komercial.

Pjesa tjetër është histori… 

Në këtë moment, teksa po gjerb kafenë e preferuar, ndoshta po analizon me mendjen tënde për elementë të tjerë të pronësisë intelektuale që mund të jenë në filxhan.

Një ndihmë e vogël nga ne: Marka tregtare e filxhanit të kafesë është një prej tyre. Ama, nëse do që ta analizosh si profesionist, ky artikull të vlen!

E shijofsh kafenë! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

http://blog.legit.al/wp-content/uploads/2020/12/logit-white-red-icon.png
Tirana, Albania & Pristina, Kosovo
+ 355 69 634 0059
info@legit.al

Follow us:

STAY INFORMED

Subscribe


Legit.al. Calls may be recorded for quality and training purposes.

Copyright © Legit 2020